pondělí 23. srpna 2010

Rocky Mountains - climbing

Trošku jako cestování v čase, vzpomenout si na všechno to krásný lezení v Rocky Mountains...

Před odjezdem na roadtrip jsme se obávali, že z lezení moc nebude - slyšeli jsme jenom o lezení tradičním, na které nemáme vercajk (a upřímně na něj nezbývalo ani to místo v autě). Pro jistotu jsme však do kufru nacpali lano, sedáky, lezečky... Cestou na výpadovku ještě zastávka v outdoorshopu pro plynové bomby a pláštěnku na krosnu, a hle...

Díky tomu jsme si parádně zalezli sportovky a proložili poznávací zájezd také nějakými těmi lezeckými zážitky. O výkonech to moc nebylo - od března jsme oba pauzírovali a věnovali se rekonvalescenci, takže jsme byli šťastný blechy, že vůbec můžeme lézt, navíc v tak krásné přírodě. Vzhledem k tomu že jsme většinu lezeckého času trávili spolu, nebylo většinou nikoho kdo by nám dělal fotky (v tandemu jeden-leze-druhý-jistí jsou prdelačky vrcholem fotografického umění :) hned po autofotu!).

Banff Tunnel Mountain
Při relaxaci přímo v srdci Banffu si můžete odskočit na Tunnel Mountain (kopec ve městě) na nějaké to sportovko. Bylo de facto po dešti, lezení spíše plotnové, takže jsme si užili spoustu legrace i v lehkých cestách.
Tunnel Mountain je to dole uprostřed nalevo od řeky.
Dechberoucí ploténka, zvláště po dešti :)
Slabší kvalitu lezení však kompenzují výhledy z cest.
Náladu z lezení si člověk zlepší při večeři u našeho spaní u Two jack Lake.
Prostě to mělo něco do sebe...

Barrier Lake
Poté co jsme vysadili děcka v Calgary na letisku jsme se ihned vrátili za nějakým tím polezeníčkem, tentokráte u Barrier Lake. I zde byly lepší výhledy než lezení :)
Barrier Lake
Výhledy a trošku strach z medvědů (cvičně jsme bear-spray zapomněli v autě)

Grassi Lakes
Sen každého sportovního lezce se stává realitou v této malebné oblasti kousek od Banffu, u městečka Canmore. Dokonalé i pro dívky - je zde i malý sektor kde jsou borháky po 1m (to bylo moc už i na mě:)), a skála jak ementál. Člověk spíš nateče při vybírání který chyt je největší/nejlepší... Parádní děrovaný vápno ve všech úhlech - od mírně položené (kde by se nemělo lézt bez helmy), přes kolmé po mírný až prudký převis, prostě pro každého něco! Lezení jak z pohádky nad jezírky neuvěřitelné barvy.

Přístup, jezírko, a výhled do údolí.
Nad touto skálou vede cestička, po níž se s oblibou prochází big horne sheep, a svou nedbalostí uvolňují laviny kamení na lezce. Taky bacha na veverky, tady byly nejdrzejší!

Lake Louise
Co se týče výhledů, krajinky, a tak vůbec, Lake Louise lze překonat jen s těží. Umístění: nádherné jezero blankytně modřejší než nebe!
No Photoshop!
Ne vždy zde svítí slunce, a bez něj ta barva vody nevynikne :) Zde pohled na lezecké sektory.

Leze se zde na zajímavém křemenci, který utváří zajímavé útvary, poličky, vodorovné ubíhající spárky a plošky a ne vždy pozitivní chyty. Prdelačky hezky představují barevnost a pestrost skály:
Já a cesta kterou jsem si překřtila na "Schody do nebe"
David v jedné z místních krásek, pravděpodobně 5.11b.
Já u slaňáku "Schodů do nebe" (snaha zachytit zárověň jezero za mnou byla marná)

Hrana za 7a+, kterou si tam David užil.

David si jde cvaknout 1. nýt v 5.12b

Pěkné, členité, vypečené :-)

I David se snažil o autofoto.

Zůstaňte na přijmu, již brzy snad přijde foto-report o lezení na laně ve Squamishi!

2 komentáře:

  1. kurna, pracujete nekdy? a prijedete nekdy zpatky?
    Pok

    OdpovědětVymazat
  2. hehe, snažíme se moc nepracovat, jsme v tom oba relativně úspěšní :) zpátky se nám moc nechce, zvlášť když člověk upadne do vážného vztahu s místní "přátelskou žulou", to se pak na krasové vápno nechce vůbec :)

    2. října v Alterně!

    OdpovědětVymazat