pondělí 18. ledna 2010

Máj v lednu

Hola Evropané. Po úvodním marastu, kterým nás Vancouver hned na začátek zpražil se nám teď zřejmě snaží zavděčit, protože se udělalo krásně s teplotami vysoko nad bod mrazu. Vzhledem k tomu jak vypadá lednové počasí u nás mi přijde dost neuvěřitelné, že já jsem skutečně v té Kanadě, ve které má ani ne za měsíc začínat zimní Olympiáda. Zatím to vypadá, že se na ni pudem podívat v krátkém triku a se s slunečními brýlemi zatímco středoevropané budou doma mrznout u televizí. Počasí spíš odpovídá našemu pozdnímu dubnu, než předvečeru zimních her, ale místní říkali, že tenhle průběh počasí bývá poměrně obvyklý a mrazy a sníh přicházejí počátkem února, tak uvidíme.


V průběhu našeho flat hunting jsme si prošli kus města a poznali jak nelehký úkol je nájít si příjemné bydlení. Z 10 bytů co jsme navštívili byla většina dost hrozných squatů. Našli jsem nakonec dva o kterých jsme začali uvažovat. První z nich je asi 20 minut od místa ve kterém teď přebýváme a chlapík se kterým bychom bydleli je australskej hipík co nás ve 3 odpoledne přišel přivítat rozesmátě rozespalej a v obýváku mu tvořil dominantu plakát s Bobem. Bohužel bychom tam mohli zůstat jen do konce května, protože pak mu končí nájemní smlouva, která by se musela na další rok prodlužovat což nehodlal udělat ani on ani my. Druhej byt je od domu našeho současného pana domácího asi 5 mnut chůze a bydlí v něm asi 30 letá holčina co se živí focením. Byt byl oproti všem ostatním překvapivě čistej a útulnej, což spolu s lokalitou v Kitsilianu (čtvrť v centrálním Vancouveru) tvořilo ideální variantu. Plní nadšení jsme slečně chtěli oznámit, že určitě berem, ale ta se vzhledem k pochopitelnému zájmu ještě chtěla slečna čas na rozmyšlenou. Druhý den se ale ozvala, že teda joo, takže máme od příští neděle kde bydlet, jupí.

V pátek večer jsme si nechali ukázat trochu nočního života od stračenovýho kámoše Marka alias Mařeny, se kterým tu žil, a který u nás byl jeden den na návštěvě v Christchurch. Zavedl nás do místní vyhlášené putiky Cambie, kde evropana zaskočí místní obvyklá záliba v čekání před hospodou, než se v ní uvolní pár míst a manager dovolí pár dalším šťastlivcům zajít si na pivo. Mimo lahodnosti místního piva po jehož třech půllitrech mě celej druhej den bylo jak po acidovém tripu, jsme okusili i něco z šarmu zdejších žen, které se svým půvabem občas nezadají s mými vzpomínkami na zélaňďanky. Ale Mařena říkal, že prej ještě není sezóna, že na jaře se zjeví pohlednější kusy, tak nevím, kde se zatím schovávaj.

Dneska jsme se konečně mohli věnovat něčemu jinému než obhlížení dalších podob sqatů ala vancouver a tak jsme se trochu potulovali městem, zjistili jak nekonečné jsou tu zdejší věčně rovné ulice a objevili jak báječně tu mají levné oblečení. Lucka si bude muset pořídit kontejner, aby si všechny hadříky v září odvezla, soudě podle dnešního nákupního úlovku. Mrkli jsme se i na jeden campervan, kterej bysme si chtěli na výlety do Squamishe a případně do států pořídit, ale vzhledem k tomu, že se majiteli nepodařili otevřít boční dveře, upadla mu klika při zavírání dveří a nenastartoval motor, tak jsme se rozhodli s koupí ještě na chvíli posečkat.

Vancouver si to u nás tedy po upršeném entré spravil. Musí se nechat, že pohled na
město s pozadím zasněžených vrcholků hor je fakt vyjímečnej. Už se těším jak vyrazíme do přírody.

12 komentářů:

  1. Čau děcka, máte to tady pěkný. Jen nejsu zvyklej na obracený postavení sloupcu Archivu a článků (už jsem z toho pokwebu zblblej:))
    A do Squatmyše to máte jak daleko?
    Tak ať se daří, budu vás sledovat!
    mára

    OdpovědětVymazat
  2. Zdar. Pozaduji vice fotek! Jinak gratulace k uspesnemu zabydleni.
    MK

    OdpovědětVymazat
  3. též dratuluji panáčci, co deska, už visí? Čaj

    OdpovědětVymazat
  4. zdaaar,gratuluji ke keru.dost me zaujal hraci automat v hospode,to je supr napad - co je na nem za gamesu?ale fronta na zglgani se,to je hardkor,to uz bych argumentoval listinou lidskych prav a svobod.
    jinak co moonovka,jak se visi?
    liba janis

    OdpovědětVymazat
  5. Zatím jsme ještě squatteři na návštěvě, takže moonku pověsíme až příští neděli :) Uděláme konkurenční centrum k čajově super-lezecké bušírně :)

    OdpovědětVymazat
  6. Čus s blogem se tepreve učim pracovat, takže tuning všech možných vychytávek přijde s časem. To se týká i fotek. Nějak se mi poprvé podařilo je uložit tak, že se dají rozkliknout a zvětšit, což se mi napodruhé nepodařilo. Estli s tím máte někdo zkušenosti rád se nechám poučit. Jinak teda lišta eště nevysí snad až se nastěhujem, tak spolubydlu nějak převědčím o nezbytnosti její instalace. Dneska asi skočíme na stěnu, takže aspoň tak bude učiněno lezeckému deficitu za dost. A co doma, jak to tam vypadá?

    OdpovědětVymazat
  7. Nazdar parchanti! Ja si pamatuju, ze ve Vancouveru byly i pekny holky, ale je fakt, ze jsem byval dost out of mind:-)
    Tady je strasne moc snehu a dneska me v Praze 2x skoro zabil led padajici ze strechy...jinak pivo furt stejne dobry:-)
    tak at se vam dari!
    Pok

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím z východného Ontaria :}
    S tým nakupovaním vecí budte zo začiatku trochu striedmejší - oblečenie je tu fakt dosť lacné, ale už aj keď si človek myslí, že našiel čosi výhodné, "za rohom" ho čaká ešte o pár dolárov nižšia cena... ono časom sa rozkukáte a nájdete si svoje vychytávky, ako nakupovať za tie najnižšie ceny (konzumná spoločnosť žije na "sejloch" :}
    btw, čo sa týka pracovnej činnosti, máte tam niečo vybavené, alebo ste šli naslepo (možno sa pýtam hlúpo, ale Leošák mi povedať nevedel a nikoho iného som sa ani nepýtal)?

    OdpovědětVymazat
  9. Nazdar krajane:-). S nakupovanim se snazime krotit, teda alespon ja, a to i proto, ze zatim zadnou praci nemam. Jel jsem sem jen tak naslepo, ale mam tu back up od Lucky, ktera dal pokracuje pres net ve sve praci v Cechach, takze me snad zachrani od smrti hladem. A co ty? Travis zkouskove v Kanade? A jak ty to mas s praci, co delas?

    OdpovědětVymazat
  10. Ani nie tak skúškové, ako skôr pauzičku zo školy... :}
    Prácu v pravom slova zmysle momentálne nemám (posledné 2 týždne roku 2009 a prvé 2 týždne 2010 som robil na "stavbe" - čiže som pomáhal stavať jeden z tých ich drevených domov - ale keďže tam už ku koncu LPS nepotrebovali, tak ma poslali do prdele), ale +/- pracujem aspoň popoludní na lezeckej stene (http://verticalreal.com/). A teoreticky by som mal koncom mesiaca začať robiť s jedným Slovákom tapety v novopostavenom hoteli, tak hádam sa to podarí zrealizovať, lebo to by som bol až do konca pobytu "za vodou"...
    btw, aká je stena vo Vancouveri? A je ich tam viac?

    OdpovědětVymazat
  11. No na stene jsme nakonec jeste nebyli, protoze Lucka mela nejake problemy s nohou a nemohla obout lezecku, takze to nas teprve ceka. Tak zatim chodime na jogu, abychom se alespon nejak hybali. Ale radsi bych si uz jel zalezt nekam ven, protoze pocasi je tady zatim celkem prijemne (kolem 10 stupnu), tak jen musime sehnat auto a vyrazime. Co u vas jake tam mate pocasi, je tam asi chladneji co? A kdy se vubec vracis z5?

    OdpovědětVymazat
  12. Pocasie bolo cely december a zaciatok januara idealne kanadske - priemerne -15, obcas -20 (a s vetrom az -30), no v polke januara sa to zlomilo a zacalo sa oteplovat. Konkretne dnes napr. prsi a zajtra + pozajtra ma byt okolo 5 stupnov ...skoda toho dazda, siel by som aspon bouldrovat von :/
    Odlet mam planovany zatial na 3.5., ale vsetko sa moze este zmenit... :p

    OdpovědětVymazat