úterý 19. ledna 2010

People


Malé slohové cvičení na téma "Lidé ve Vancouveru" :)

David to už trošku nakousl, nevím není-li to pro mě příliš velké sousto!

Předem však pár slov o zvířeně! Byť jsme ještě neopustili město a tudíž neměli šanci potkat grizzlyho (občas prý jen tak tlupa přechází dálnici ze Squamishe), už jsme viděli skunka! David mě furt strašil že na mě zaútočí (smradem?), takže jsem nešla blíž než na 3m a tudíž je to na
fotce jen černobílej flek.
Potkali jsme ho v srdci věžákovitého centra města. Jinak v duchu toho, že tu je všechno větší (včetně sporáku, lednice, aut...) tak to pravidlo platí i o zvířatech, minimálně veverkách a kočkách. Macci! Pozitivní je že veverky jsou tu trochu míň agresivní než v Montrealu, kde před nima člověk musí furt zavírat dveře na balkon, jinak mu naběhnou do kuchyně a sežerou a zničí, co najdou. Navíc tam s oblibou trhají pytle s odpadkama. Tady jsou zatím relativně hodný, jen roztomile poskakujou a šplhaj že jim závidím.

Na lidi jsme zatím štěstí měli velký. V první řadě známý od Davidovy rodiny, pan Patrice Eydoux, náš současný hostitel. Den před odletem nám bylo oznámeno že se mu máme ozvat až doletíme, což jsme uskutečnili, a on nás pozval k sobě domů než seženem vlastní byt. Je to od něj moc milé, protože jsme se díky tomu ocitli přesně ve čtvrti, kde jsme zjistili že chceme i zůstat. Patrice je francouzský lékař pracující hlavně na poli genetického výzkumu mentálních postižení jako je autismus. Byť má doma trochu studený odchov (má na doma dokonce čepice jež mu ladí s domácím svetrem!), cítíme se tu velmi pohodlně. Navíc celý víkend o nás srdečně pečovala Patricova přítelkyně Maria-Laura, Mexičanka, které je sice 50 let ale vypadá tak na 30, má míň šedých vlasů než já!!! (bych si přála její vlasy!!) Očividně tráví víkendy se svými dětmi tady v Patricově domě (bydlí jinak v Severním Vancouveru), takže jsme tu měli celý víkend veselo a full house. Ale děti (Ian 11, Ania 8) jsou moc milé a klidné. Navíc od dětství polygloti, umí plynně španělsky, anglicky a francouzsky (chodí tu do francouzské školy). Takže se tu celý víkend hovořilo 4-jazyčně (též jsme přispěli svou troškou do mlýna). Byli sme jen trochu překvapení, že děcka strávili v podstatě celý víkend zalezlí v baráku u komplu. Ian se dokonce tvářil trochu uraženě když se ho David ptal jestli dělá nějaké sporty :)

Víkend nám zpestřila také návštěva pana Jiřího. Čiperný sedmdesátník směle doplňuje naši kolekci imigrantů jež nás obklopují. V roce 1939 jeho rodina emigrovala z Čech do Londýna, po válce se na krátkou chvíli vrátili do Čech, ale s vývojem politické situace opět odešli až nakonec zakotvili v Kanadě. Pan Jiří tudíž skoro nežil v Čechách, přesto však hovoří bravurní češtinou (s mírným pražským přízvukem). Určitě mu v tom pomáhá jeho sloní paměť - při svém vyprávění nás zahrnul příběhy z mládí až dětství včetně letopočtů a jmen kamarádů. Sama bych si přála si takhle dobře pamatovat uplynulých 26 let mého života... Je pozoruhodné že kmotrem pana Jiřího byl sám Eduard Beneš v exilu (Benešova žena pak byla kmotrou Jiřího twin-sister).
Na fotce tedy zleva: Patrice a Laura, David a Jiří.

Nakonec se nám dokonce splnilo i přání mít jako spolubydlící nějakého místňáka. Daniela je původem z Calgary, ale ve Vancouveru žije už 8 let. Vypadá velmi sypmaticky a přátelsky, což není u spolubydlících vždy zaručeno. To jsme takhle šli se podívat na 1 byt v Downtownu, což je malý poloostrov doslova zasypaný věžákama, kde to jakože tepe. Ale je tam hodně málo životního prostoru a nájmy vysoké. Proto nás nemělo překvapit, že panáček v inzerovaném bytě pronajímal ložnici (s nádherným výhledem na město), ale sám bydlel v obýváku který ani neměl dveře. Společný prostor tudíž tvořila kuchyňka 2x1m a koupelna. Což o to, ale chlapík byl fakt divnej. Slizkej. Vzhledem k tomu že budu často pracovat z domu (když mě omrzí kavárenské povalečství:)), při představě že bych měla těch málo metrů čtverečních sdílet s takovýmto člověkem mi nabíhala husí kůže. V jiných bytech byl zas třeba divnej smrad (nebo by naše ložnice byla v garáži!), takže Daniela a její čisťounký byt u nás zvítězili na plné čáře... Těším se na její výraz až začneme instalovat shybovací lištu :)
Chtěla jsem sem přidat fotku toho domečku ale už to nějak nejde. Tímto prosíme o radu zkušené bolggery jak tu zacházet s obrázkama!

Po poněkud smolné tréninkové sezoně a nyní ještě cestovní přestávce už mám vážný absťák na lezení, takže půjdem omrknout místní stěnu, finally!

6 komentářů:

  1. super super, tesim se na fotku Daniely:-)
    co se tyka fotek, tak predtim, nez je nahravas, tak je dobre je zmensit na nejake unosne rozliseni..bo je zde nejaka omezena kapacita myslim...at se dari! A uz abyste byli na skalach!
    Pok

    OdpovědětVymazat
  2. Zdaar! Tak ja sem se pred chvili dozvedel o vasem blogu, tak to tedka ve Zlutym po ceste z Prahy sjizdim a tise zavidim! Musim vam rict, ze me muzete taky zavidet, v pondeli odjizdim na mesic do Spana se skvelym osazenstvem Vilem a Ondra Demjan. Bude to velky, Ondra je ted stejne jako ja pro kazdou prdel, takze se da ocekavat, ze si s sebou zpet krome cirhozy jater a nejake te pohlavni nemoci dovezeme i nakou hrozne krutou kerku:-) A co se tyce vykonu, tak je jasny, ze se v denicku objevi nespocet vysoce bodove ohodnocenych cest. Jasne, nekdo muze rict jak bych tam mohl neco vylezt, kdyz sem ted vubec netrenoval, ale na to mam jednoduchou odpoved - KOUPIL SEM SI NA TO PORADNY VYBAVENI!!! No, abych nemluvil jen o sobe (coz me teda neuveritelne naplnuje), tak vam musim poblahoprat k zatim slibne vypadajicimu zacleneni se do mimoevropske komunity. Ne, ze bych se chtel nak vterkovat, ale kdybyste meli zajem, tak ja bych se za vama rad zastavil (uz vidim Luccinu obrovskou radost!:-)) A taky byste nam mohli dat vedet jaky sou teda vlastne plany. Nejdriv prace nebo zabava???
    Klingos

    OdpovědětVymazat
  3. Zdár!
    Dojeď, už mi chybíš :) Lezení zatím žádný, bolí mě pata že nemůžu obout lezečku! Ale pak polezu snad ještě líp než ty, vybavení mám totiž krutý, koupila jsem si vymazlenej sedák od Arcteryxu ;-) Myslím že v těch 5kách to bude vypadat kuxusně (na druhým vyklepaná ve spáře:-D)Zatím to vypadá že bude nejdřív práce, pak legrace, když seženem káru tak se budem snažit kombinovat obojí!
    Špáňo závidím zas já, tak si to tam hezky užijte, a moc se neopij ;-)
    čaučau!

    OdpovědětVymazat
  4. Kdybych neutratil vsechny penize za to slavny vybaveni, ktery me ma zajistit naky body do denicku, tak uz bych shanel letenku:-) Panijani sedak od Arcteryxu! Tak dobre na tom teda nejsem, tise zavidim... Ja a opijet se? Neblazni. Ale pravda je, ze sem zakoupil pred asi mesicem v Munchenu flasku trilete Havany s tim, ze si z ni pekne umicham na vyjezdu cuba libre a pri vychutnavavni tohoto grandiozniho drinku budu vzpominat na to, jak sem se zrovna na tuto chvili tesil:-) a uz to mam za par! Davejte tam na sebe majzla, nekde sem totiz slysel, ze invaders must die:-)
    Klingos

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky Lucko a Davide ! Tak vypadá že se tam máte zatím dobře ! xD Tak držíííím palce !!

    p.s.Čoveče luci ty bys mohla psát normálně do novin :D

    Natálka z Brna :) ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  6. ahoj Luci Davi tak se vam tam asi libi co? jen doufam že né tak mmoc aby ste se nevratili domu jo a davi predem všechno nejlepší k narozeninam
    tak si to tam uzite Míša.(tvoje sestra)

    OdpovědětVymazat